For et år siden indgik Kia og Hyundai et forlig med den amerikanske stat – bilfabrikkerne betalte en bøde 210 millioner dollars, som en whistleblower nu får del i.
Sidste år indgik Kia og Hyundai et forlig med den amerikanske stat. Fabrikkerne indvilligede i at betale 210 millioner dollars for at have reageret for sent i forhold til tilbagekaldelsen af op mod 1,5 millioner biler med mulige motorfejl i USA, Canada og Sydkorea.
Motorfejlene kunne i værste fald få bilerne til at bryde i brand.
Beløbet svarer til lidt mere end 1,3 millarder danske kroner. Og af det beløb skal whistlebloweren, som gjorde myndighederne opmærksom på fabrikkernes nølen med at tilbagekalde biler, nu have 24 millioner dollars. I danske kroner er det 154 millioner.
Forhalede bevist tilbagekaldelser
I USA er loven på området strikket sådan sammen, at en whistleblower kan få en procentdel af bøden i sådanne sager. I dette tilfælde har myndighederne valgt at give whistlebloweren det højst tilladte beløb – nemlig 30 procent.
Det var whistlebloweren, som i første omgang gjorde myndighederne opmærksom på, at Hyundai bevidst tilbagekaldte biler for langsomt, fordi man hævede at have løst problemet.
Siden fandt myndighederne ud af, at Kia gjorde det samme.
– Disse oplysninger er afgørende for offentlighedens sikkerhed, og vi belønner dem, der bringer information til os, fortæller en talsmands fra det amerikanske trafikministerium ifølge Carbuzz.
Både Hyundai og Kia har siden offentligt udtalt, at man har taget de nødvendige forholdsregler for at sikre, at forhold, som dem whistlebloweren afslørede, ikke opstår igen.